Vysoký poplatok za elektrinu?

Niektoré elektrické spotrebiče denne púšťame iba na niekoľko minút, iné elektro produkty takmer na 24 hodín denne. Dnešné praktické, zábavné a už i potrebné elektro produkty majú aj ďalšiu veľmi skvelú a podstatnú vlastnosť, nad ktorou sa pri ich kúpe možno ani nezamýšľame. Spotrebujú minimum elektrickej energie, pričom ich môžeme mať v prúde skoro neprežite. O takýchto produktoch a o zaujímavých tipoch, ako šetriť sumou poplatku za elektrickú energiu, sa dozviete i formou stránky
Je to trochu paradox, že práve spotrebiče, ktoré púšťame na najkratšiu dobu, minú najviac.
výkonný vysavač
• Taký mixér, či kanvica sú schované nenápadne v rohu kuchyne, akoby tušili, že práve oni sú tí, ktorí tej energie minú najviac. Tušia správne a cítia vinu právom.
• Zato takí pomocníci, ktorých máme stále na očiach a doprajeme im prísun energie dlhšie, sú skromnými stravníkmi. Televízia, notebook i osobný počítač, nabíjanie telefónu, to si vyžiada prísun elektrickej energie často, no tu vinníka nehľadajte. Aj napriek tomu si pýtajú iba slabý prúd, tu problém nie je.
Vinníci odhalení
Vinník je teda práve v tých spotrebičoch, ktoré k svojej prevádzke využívajú silnejší prúd a nájdete i skôr v kuchyni. Napríklad aj taká rýchlovarná kanvica sa na obale pýši svojim silným elekrickým výkonom, čo má však logicky za následok, že aj veľa elektriny spotrebuje, čím rastie i výška poplatkov. K svojej prevádzke veľa energie spotrebuje i elektrický vysávač. V týchto prípadoch, ktoré som spomenul, skrátka vidíme, že sú to spotrebiče, ktoré vydávajú silnejší výkon, kedy by som pripomenul i vyššie spomenutý mixér.
spotřebiče v kuchyni
Žiaden strach!
Také pozeranie TV, či manipulácia s notebookom, osobným počítačom,nabíjanie mobilu, sú činnosti, pri ktorých vidíme, že elektrina sa spotrebuje minimálne, tieto zariadenia nerobia žiaden hrmot, potrebujú len malinký prísun, aby sa zapali a mohli tichúčko fungovať. Dnešné TV, notebooky i počítače dokonca disponujú automatickým šetriacim režimom, kedy sa po určitej dobe, kedy ich povedzme 10 minút nepoužívame, automaticky vypnú. V prípade počítačov vravíme o režime spánku. Teda sťahovať súbory budú ďalej, Vašu prácu nezrušia, len budú v režime, kedy šetria obrazovkou a pýtajú si ešte menší prísun energie. Tieto režimy a dĺžku ich aktivácie si môžeme pri TV i počítačoch nastaviť ľubovoľne. Produkt do tohto šeriace režimu môže prejsť po piatich minútach, desiatich, ale aj hodine. Je to iba na Vás a nastavení.