Zatočte s akné

Akné sa prejavuje viacerými spôsobmi – uhry, červená, alebo hnisavé vyrážky, alebo bolestivé uzly hlbšie v pokožke. Pokiaľ akné neliečite, alebo ho liečite zle môže na vašej pokožke zanechať jazvy.
Liečiť toto ochorenie môžete u lekára, ale aj v špecializovaných kozmetických salónoch.

akné

Chemický peeling – využíva sa pri liečbe ľahkej formy ochorenia. Týmto spôsobom sa môžete zbaviť aj jaziev, ktoré vám po akné zostali. Na zasiahnuté miesta na pokožke sa natrie zmes aktívnych látok (polyhydroxykyseliny), ktoré sa nechajú na pokožke pár minút pôsobiť. Zlupnú vrchnú vrstvu pokožky. Jazvy sa následne stanú menej viditeľnými nakoľko splynú s úrovňou okolitej pokožky.
Svetelná terapia – akné je v podstate zápal, ktorý sa dá potlačiť fototerapiou. Stačí použiť polarizované modré a červené svetlo. Modré svetlo pôsobí na povrchu pokožky (maximálne 0,5mm pod povrchom) kde ničí baktérie spôsobujúce akné. Červené svetlo prenikne takmer 1 cm pod pokožku. Obnovuje poškodené bunky kože a ničí zápaly.

česnej

Zinok – či už použijete masti z obsahom zinku, alebo budete klásť dôraz na stravu, v ktorej tento prvok nájdete vsaďte naň. Je to antioxidant, ktorý ničí baktérie a zmierňuje zápalové procesy na pokožke.

Domáca liečba
Zubná pasta – naneste na akné trochu zubnej pasty (použite iba bielu) a nechajte pôsobiť. Najvhodnejšie je nechať pastu účinkovať celú noc. Ak používate pastu na liečbu akné počas dňa nechajte ju pôsobiť aspoň 30 minút.
Cesnak – o prospešnosti cesnaku na naše zdravie niet pochybností. Viete ale že nám pomôže aj s akné? Stačí si pár krát denne pretrieť postihnuté miesto rozkrojeným strúčikom cesnaku. Vždy ale cesnak z tváre umyte.
Citrón – vitamín C v šťave z citróna vysuší pokožku. Stačí ak si ňou potriete miesta na pokožke kde máte akné.

čokoláda

Strava
Povery, že sladkosti, čokoláda a iné dobroty spôsobujú vznik akné už neplatí. Každý si už sám dokáže odkontrolovať čo mu škodí a čo nie. Niekomu sa zhorší stav pokožky po mlieku, inému po istom druhu ovocia. Následne stačí obmedziť konzumáciu danej potraviny a máte po probléme.